16 Eylül 2012 Pazar

Doğum Günün Kutlu Olsun Hrant!

Doğum Günün Kutlu Olsun Hrant

Uluslararası Hrant Dink Ödülü'nün dördüncüsü Hrant'ın 58. Doğum günü olan 15 Eylül Cumartesi akşamı düzenlenen törenle Türkiye'den İsmail Beşikçi ve Rusya'dan Uluslararası Memorial Topluluğu'na verildi. 
Hrant Dink Vakfı'nın düzenlenen Hrant Dink Ödül törenine katılanlar, Hrant'ı anmak ve ailesine destek olmanın yanı sıra, bu buluşmaların bir arada olmanın gücünü hissetmek ve toplumsal değişim yaratmaktaki önemine vurgu yaptı.


Ödülü Beşikçi ve Memorial'ın alması anlamlı

2012 Hrant Dink Ödül törenine katılanlar ödülü İsmail Beşikçi'nin almasını yerinde bir karar olarak görürken, ödülün diğer sahibi Memorial'ı bu ödül sayesinde daha yakından tanımak imkân bulmaktan memnundular. Banu Güven ödüllerin çok içine sindiğini belirtti: "Daha önce bir kayıp sebebiyle duyduğumuz Memorial’ı daha yakından anlamak imkânı oldu. İsmail Beşikçi'nin bu ödüle değer görülmesi çok şey anlatıyor. Daha iyi bir gelecek yaratmak ancak hakikatle, tarihle, geçmişle yüzleşerek mümkün. İsmail Beşikçi'nin söylediği gibi sadece lafta kalan özürler, hamaset hakikate ulaşmayı sağlamaz. Hakikat için çalışan Hrant'ın adına verilen bu ödülü o hakikatin bekçilerinden biri olan, hep gerçeğin peşinden gitmiş, haksızlıklara uğramış ve yılmamış bir insanın alması çok değerli."

Ayşe Gül Altınay İsmail Beşikçi'nin  kabul ettiği ilk ödülün konuşmasında tutuklu bir akademisyen olan Müge Tuzcuoğlu'ndan bahsetmesinin çok anlamlı olduğunun altını çizdi. "Memorial da umuyorum bu ödül sayesinde daha çok bilgi edinip ilham alacağımız bir hareket olacaktır. Türkiye ve Rusya arasındaki baskı ve insan hakları korkutucu bir benzerli var, bu ödül ise direniş ve mücadelede bir kardeşliği getirdi."

Cüneyt Cebenoyan barıştan yana bir caba olan bu törenlerin halkların kardeşliğine ve Türk-Ermeni ilişkilerine katkısı olacağını söylerken törendeki topluluğun çok umut verici ancak Türkiye genelinde ufak bir topluluk bir topluluk olduğunu belirtti.

Hrant Dink Ödülü'nün insan hakları adına önemli olduğunu belirten Maya Arakon bu törenlerin sembolik önem taşıdığını ve sürekliliğinin bir şeyleri değiştirmesini umduğunu belirtti: "Keşke Hrant Dink'i böyle bir törenle anmak zorunda olmasaydık. O, yokluğuyla büyük ışıklar yaktı. Umarım onun toprağa düşmesi Türkiye için karanlık olduğu kadar büyük bir aydınlığın da ilk adımı olmuştur, olmaya devam edecektir."

Ödül törenini çok önemli bulduğunu belirten Lale Mansur "Değişim sadece bu törenlerle olacak bir şey değil ama 2015 geliyor ve bir şeyler değişmek zorunda." dedi.

Herkesin bu törende olması gerektiğini söyleyen Nevin Sungur sözlerini şöyle sürdürdü: "Hrant, ölümüyle bile çok şey değiştirdi. Cenazesinde 200 bin kişinin toplanması bu ülkede bir kırılma noktasıdır. Her şey bir anda değişmiyor ama çabalamak, vazgeçmemek lazım. Hrant, değiştirmeye devam edecek bir şeyleri. Doğum günün kutlu olsun Hrant."


Tanbay: "Hrant neredeyse biz oradayız"

"Türkiye'nin en güzel insanlarından birini kötü bir katliamla kaybettik. Bu acının büyüklüğünü biz kendi anılarımızda da yaşadık ve Hrant'ın anmalarında beraber olmaya çalışıyoruz" diyen  Sezen Öz, Hrant için bir araya gelen insanların değişim yaratması konusunda şunları söyledi: "Değişimi ummak istiyoruz. Bu törenlerle insanlar bir şekilde etkileniyor ama peşin yargılı bir kesim var. Toplumdaki ikirciklikten yararlanıp, yarayı kaşıyanlar var. Ummak istiyorum eşitlikçi bir dünyaya doğru gitsin ve etkilensin insanlar."

Hrant'a sadakatten ötürü törene geldiğini söyleyen Serra Yılmaz, "Daha kalabalık ve sürekli burada olmalıyız" dedi. Bu ödülün Hrant'ın kişiliği üzerine kurulu olmasını ve onun barış için mücadelesini vurguladığı belirten Zeynep Tanbay, törenin uluslararası bir düzeye geleceğine inandığını söyledi. Tanbay, dava sürecinde Beşiktaş'ta toplanmaların Türkiye hukuk tarihinde önemli olduğunu belirtti: "Hrant neredeyse biz oradayız".

Törenin Işıklar bölümünde ödül alan TÖDİ'den Benan Molu bu ödülün tutuklu öğrencilerin Türkiye'de ve uluslararası alanda duyulmasında etkili olmasını umduklarını söyledi. Ahmet Saymadi, törene gelenlerin Türkiye'de barış, özgürlük ve halkların yan yana yaşamasından yana çoğunluktan olduğunu vurguladı.

Haber:

Hiç yorum yok: